Metropolitana di Brescia

Brescia, capitala administrativă a provinciei Brescia, regiunea Lombardia, este un oraș situat în apropiere de Lacul Garda în Italia de nord într-o zonă pitorească. Orașul este situat la poalele Alpilor, între Mella și Naviglio, având o populație de aproximativ 191.500 de locuitori. Brescia este al doilea oraș ca mărime şi importanţă economică din regiunea Lombardia, după Milano.

Metroul Brescia constă într-o linie automată care leagă districtele nordice ale orașului de sud-vestul centrului acestuia. În prezent, sistemul are o singură linie și conectează 17 stații. Traseul are o lungime de 13,7 km. Acesta este operat de o tehnologie complet automatizată de control al trenurilor fără șofer. Trenurile pot circula cu o viteză maximă de 80 km / h, deși în mod normal viteza este de 30 km / oră. Brescia Mobilità S.p.A monitorizează funcționarea sistemului. În fiecare zi, circa 44.100 de persoane călătoresc cu metroul din Brescia.

Istoric

Brescia avea nevoie de o rețea rapidă de tranzit. Fiind al patrulea cel mai mare oraș din nord-vestul Italiei și o localitate cu  un număr mare de locuitori, orașul se confrunta cu un trafic rutier congestionat.

Între anii 1986 și 1987 s-a realizat o analiză privind costurile acestui proiect și, totodată, s-au efectuat anumite controale detaliate cu privire la punerea în aplicare a acestui proiect. În acest sens, este organizată de către Municipalitatea Brescia prima conferință pentru pregătirea specificațiilor tehnice.

Între anii 1988 și 1991 a avut loc prima licitație, care a constat într-o întâlnire la care au participat cinci consorții de companii internaționale calificate, pentru a realiza o analiză tehnică adecvată. O dată realizate, analizele au fost evaluate de către un comitet tehnic adecvat, urmând ca doar două companii dintre acestea să poată realiza oferta economică.

Între anii 1992 și 1995 are loc semnarea memorandumului de înțelegere pentru extinderea liniei în Valtrompia.

S-a realizat o cerere de finanțare către Comitetul Interministerial pentru Planificare Economică, în urma căreia s-au primit 165 miliarde de lire.

Între anii 1996 și 1997 a urmat o serie de evenimente care schimbau forma embrionară a proiectului dedicat orașului subteran, Brescia.

Printre cele mai importante sunt:

  • Anularea primei licitații pentru schimbările corporative care au avut loc între cele două consorții, ceea ce le face incompatibile cu legislația privind achizițiile;
  • Cererea de extindere la Ministerul Transporturilor pentru depunerea unui nou proiect;
  • Crearea unui nou memorandum de înțelegere între Regiunea Lombardia, provincia Brescia, Consiliul Local Brescia și ASM pentru construirea unui sistem de transport în masă rapidă: Automat Light Rail – Concesio S.Eufemia – functional;
  • Are loc conferința de studiu organizată de Municipalitatea din Brescia pe tema „Transportul public în Brescia: comparații și opțiuni“, în care se confirmă alegerea unui sistem feroviar ușor la conducere și care să fie complet automat;
  • Pregătirea unui nou proiect care a fost transmis la același Consiliului Superior al lucrărilor publice pentru a obține o autorizație. Dacă aceasta este acordată, se lansează o nouă licitație pentru cereri de oferte competitive.

Perioada istorică trece la anii 1999-2000 care marchează rezoluția CIPE (Comitetul Interministerial pentru Planificare Economică) și care crește subvenția de capital de finanțare națională până la o cotă de 60% din costul estimat inițial, rezultând în o elevație din împrumutul acordat deja metrobusului din Brescia de la 165 la 414 de miliarde de lire.

De asemenea, solicitarea și confirmarea ulterioară a unei finanțări suplimentare pentru a o consolida pe cea deja obținută pentru extinderea liniei spre districtul Sanpolino, s-a ridicat la 59 de miliarde de lire.

În cele din urmă, este publicată licitația internațională pentru proiectarea, construcția, managementul tehnic de doi ani și întreținerea lucrărilor cu următorul apel de șapte ani. Pentru ofertă s-au adreseat celor patru grupuri calificate.

Anii 2001 – 2003 marchează un punct de cotitură ca o necesitate fundamentală în managementul transportului public în Brescia deoarece ASM, ca autoritate cotractantă este înlocuită.

Urmează o hotărâre de adecvare a ofertei făcute de singurul grup corporatist care câștigă întregul contract. Grupul în cauză este format din Ansaldo Feroviar Systems, Astaldi, Ansaldo Breda și Necso Entrecanales CUBIERTAS.

Acesta este pus în aplicare prin procedura de EIM – Evaluarea impactului asupra mediului, ajustarea tehnico-economică a proiectului câștigător contractul pe baza rezultatelor EIA și decizia favorabilă a compatibilității de mediu de către regiunea Lombardia.

Proiectul adecvat este realizat  pentru crearea primului operațional Lot Prealpino – S.Eufemia.

Aprobarea apoi a noului proiect și costurile sale de către municipalitatea din Brescia, Regiunea Lombardia (fonduri de 72 de milioane de euro), iar Ministerul Infrastructurii și Transporturilor (fonduri de stat de 244 de milioane de euro).

În faza finală, este înscris în contract câștigătorul cursei de grup de companie, începând  lucrările pentru Metrobus și se deschide o nouă cursă dedicată serviciilor de proiect de control și supraveghere.

Anii 2004 – 2006, includ un proiect de upgrade major în faza de execuție pentru arhitectura interioară și estetica stațiilor inspirate de sistemul din Copenhaga.

În aceeași perioadă analizată, în timp ce Metrobus a intrat în primul program al infrastructurii strategice de interes național, major al Legii-cadru, solicitarea și confirmarea ulterioară a unui grant nerambursabil, în conformitate cu legea, în valoare de 40 de milioane de euro vizează acoperirea costurilor mai ridicate care decurg din proiectul sus-menționat, precum și alte îmbunătățiri identificate în timpul proiectării detaliate.

Proiectul dobândește astfel o co-finanțare de stat sub L.211 / 92 pe metropolitane (și obiectivul Legii 443/01) și cofinanțarea regională, în conformitate cu LR n. 13, după ce a fost introdus în instrumentele de planificare și au obținut aprobările necesare din partea instituțiilor relevante.

Alte organisme majore de finanțare au fost municipiul Brescia și comisarul lucrării, Brescia Mobilitate S.p.A., care credeau cu tărie într-un proiect atât de  inovativ dedicat întregul oraș Brescia.

Începând cu 1 ianuarie 2012, pentru divizarea în continuare  a activității comandate s-a realizat o companie pentru infrastructura Ltd. prin  municipalitatea din Brescia.

Tehnologie de ultimă oră

Metrou Brescia, datorită sistemului său inovator automatizat funcționează prin intermediul unui amestec de noi tehnologii.

Întregul exercițiu este manipulat în mod automat și în siguranță, prin intermediul unui sistem de control sofisticat format dintr-o serie de echipamente electronice distribuite de-a lungul liniei, în stații, în trenuri și la PCO – o centrală de operare S.Eufemia / Buffalora.

PCO este un fel de creier mare, care se ocupă de toate prelucrările în principal de staționări, de toate mecanismele de control, echipamente / telecomunicații utile pentru  managementul  întregii linii de metrou.

PCO, în ansamblul său, este alcătuit dintr-o cameră principală de control și o altă sală de urgență. În interior funcționează constant și simultan până la 4 operatori cu sarcini maxime. Cu echipamentele aflate în posesia lor și terminalele disponibile, operatorii pot controla complet starea sistemului în întregime.

Acesta este un factor fundamental în colaborarea constantă între operatorii PCO și personalul de service on-line pentru a face rapid orice intervenție sau asistență pentru pasageri.

Toate sistemele disponibile beneficiază de caracteristici tehnice viabile și pentru o siguranță maximă în funcționare. Astfel de sisteme permit un important control în timp real a întregului metrou dar și datorită eficienței sale în continuă teledetecție.

Forța de serviciu automatizat de metrou  este abilitatea de a schimba numărul de trenuri, viteza lor, timpul de acționare și frecvența de pași, în scopul de a satisface chiar și de a modifica schimbările neprevăzute a cererii de transport.

În cazul unor întreruperi ale serviciului care pot cauza încetiniri pe linie, sistemul este capabil să înlocuiască trenurile care asigură în mod uniform rata optimă până la sfârșitul perturbării.

Datorită automatizarii integrală a trenurilor de viteze, Brescia Mobility oferă un serviciu de cel mai înalt nivel cu un maxim de ore de sarcină, unde serviciul este înlocuit de un serviciu de „frecvență“ revoluționar, care permite trecerea trenurilor cu un interval de până la 90 de secunde.


Trenurile şi caracteristicile lor

Brescia Mobility și Primăria din Brescia s-au concentrat pe utilizarea vehiculelor de înaltă tehnologie și de înaltă performanță, oferind un serviciu inovator de mobilitate alternativă de 360 ​​°. De fapt, trenurile de metrou sunt toate fără șofer (control automat), iar mișcarea lor este bidirecțională, adică se deplasează în ambele direcții, menținând aceleași performanțe.

Întreaga unitate este alcătuită din trei cazuri legate prin articulații speciale, cu șase uși laterale și patru cărucioare.  Toate trenurile au două mari parbrize plasate în ambele capete ale trenurilor individuale.

Echipamentul de tracțiune, frânare și auxiliarele sunt plasate în caroseria vehiculului, în vederea îmbunătățirii distribuției greutăților și pentru a facilita întreținerea. Iar toate unitățile de condiționare, inductivitățile și sistemul de frânare sunt plasate pe acoperiș pentru a le asigura o constantă ventilație adecvată.

Fiecare tren are o greutate egală de 56 de tone, cu o lungime maximă de 39 de metri, o înălțime de 3 metrii și jumătate și o lățime de 2 metrii și 65 de centimetri. Acestea dispun de 72 de locuri, 2 facilități dedicate persoanelor cu dizabilități și 351 de stații în picioare. Totodată, viteza lor ajunge la 80 km / h. În timpul transportului de pasageri, panta maximă abruptă este de 6%. Din motive de siguranță, sarcina maximă susținută de trenuri este de peste 88 de tone, încluzând și greutatea scaunelor ocupate integral.

Vehiculele din subteran sunt alimentate cu curent continuu, la 750 de volți, iar pentru un sistem eficient, a treia șină este în partea de jos, unde colectorii de putere sunt fixați pe laturile celor patru vagoane.

Întregul sistem informațional articulat permite operațiuni de comunicare importante printr-un set sofisticat de dispozitive între trenuri. De fapt, mesajele audio și textile sunt transmise pasagerilor și sunt furnizate de către serviciile de interconectare pentru a asigura comunicarea audio bidirecțională între operatorul> pasager / pasager> operator.

Mulțumită acestor echipamente, operatorul PCO sau sistemul ATC (sistemul de control automat al trenului) pot transmite mesaje în timp real sau preînregistrate pasagerilor din unul sau mai multe trenuri.

În cele din urmă, există o notă mică pe panourile de lumină amplasate în interiorul trenurilor, unde mesajele live sunt trimise de PCO sau de către ATC la bordul lor pentru a oferi mai multe informații utilizatorilor.

Pentru a asigura siguranța și protecția tuturor utilizatorilor, în interiorul vehiculelor este activ un sistem important de supraveghere video care, pe lângă furnizarea de imagini “vii” operatorului PCO, are și o capacitatea de “recorder” capabil să asigure înregistrarea video în vagoane.

Trenurile sunt echipate cu o zonă dedicată pentru transportul pasagerilor cu handicap, pe scaune cu rotile. Stația în cauză, cu șine verticale integrate și cu o centură de siguranță, este special și convenabil situată pe partea trenului în poziție longitudinală, toate acestea pentru a permite o ancorare mai sigură și o mai bună manipulare.

Datorită acestui fapt, pasagerul poate efectua o rotație completă pentru a se apropia cât mai mult posibil de spătarul scaunului rulant din spate. Întreaga zonă este identificată prin etichetele de informații dedicate modului de a fixa scaunul rulant.

Design-ul trenurilor de servicii, cum ar fi cel de pe linia metropolitană, se naște printr-un proces creator inspirat de metroul de la Copenhaga. Studiul, realizat de Giugiaro Design, o marcă internațională de prestigiu care operează în domeniul industrial, tinde să sublinieze eleganța, inovația și serviciul contemporan prin linii minimaliste și curate.

Sarcina principală realizată de TBM a fost să sape solul prin determinare, printr-un echilibru al volumului de excavare și printr-o presiune a pământului capabilă să susțină întreg procesul.

TBM utilizat în Brescia a fost de aproximativ 130 de metri, 1300 tone și constă într-un scut cilindric de 9 metri, un diametru de 9 metrii lungime, toate urmate de o serie de cărucioare de serviciu cunoscute cu termenul de rezervă. Scutul frontal constă într-un diametru de  9 metrii,  a cărui rotație a fost garantată de 14 motoare hidraulice care dezvoltă o putere de 2000 kW, în timp ce sursa de alimentare în galerie a fost egală cu o tensiune medie de 15.000 de volți.

Companiile au lucrat în strânsă cooperare și armonie, demonstrând, chiar și în cele mai importante etape de operare, o atenție constantă, astfel încât fiecare operațiune să fie bine stabilită și dovedită.

TBM în stații

Călătoria TBM nu a fost doar întunecată în subsol, ci și în trepte externe cu distanțe variabile variind de la 500 de metrii la un kilometru.

Pe parcursul etapelor intermediare, 6 pentru precizie, tehnicienii au intervenit pentru a stabili starea și pentru a efectua lucrări de întreținere pentru a asigura o siguranță maximă în timpul săpării în interiorul pământului.

Prima dintre cele șase etape a fost oprirea Volta, cu „fier plat“, nu mai puțin de 17 de metri, iar apoi a fost rândul lui Lamarmora, post presetat pentru „sfiocco“ în direcția justă.

A treia etapă de-a lungul traseului subteran a avut loc în Brescia, în timp ce a patra  la stația de cale ferată, care a fost deplasată transversal pentru a garanta un acces orientat spre facilitarea ieșirii de către pasagerii.

După ce s-a trecut de stații centrale „complete“ din Vitoria și San Faustino, din cauza descoperirilor arheologice aparținând unui turn medieval și ziduri vechi venețiene, a fost rândul stațiilor din Marconi și Spitalul Station.

Scurt istoric al călătoriei

Motoarele TBM au început să funcționeze la data de 6 decembrie 2005, fiind pornite imediat după ce au fost  amplasate în puțul de intrare. Aproximativ patru luni mai târziu, pe 26 aprilie, s-a ajuns la prima etapă  adică la stația Volta de unde a fost reluat pe 19 iunie. Datorită unui post vacant în august 2006, acesta a intrat în stația Lamarmora la 22 ianuarie 2007,  iar mai apoi, pe 21 martie, îndreptându-se către două stații din Brescia. Pe 25 septembrie, discul de tăiere vede lumina în groapa stației FS, ultima oprire înainte de a aborda ruta orașului vechi, luată din 16 noiembrie. La 05 februarie 2008 Victory se oprește după ce a trecut fără probleme de corset Sant’Agata și mai târziu a intrat în Lodge și apoi trece linia de sosire San Faustino pe 9 iulie. De acolo este împărțită pe 1 septembrie și a ajuns la stația Marconi la 20 octombrie pentru a pleca pe 26 noiembrie.

Linii şi stații

Brescia Linia Metro se întinde de la Prealpino în partea de nord a orașului la Sant’Eufemia-Buffalora, în partea de sud-est. Un depozit este situat lângă stația Sant’Eufemia-Buffalora. Este nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a termina o călătorie pe linie. Cu toate acestea, această durată se modifică în funcție de variațiile frecvenței trenului. Fiecare stație este construită foarte aproape de stația anterioară, deoarece autoritatea orașului își propune să reducă utilizarea autoturismelor.

Sistemul are un tunel tubular de nivel înalt, care se desfășoară sub centrul orașului. În interiorul tunelului se află 8 stații de sistem (Marconi, Ospedale, Vittoria, San Faustino, Bresciadue, Stazione FS, Volta și Lamarmora), în timp ce alte cinci (Casazza, Prealpino, Europa, Mompiano și San Polo) Două stații (Sant’Eufemia – Buffalora și Sanpolino) sunt crescute. Celelalte două (San Polo Parco și Poliambulanza) sunt construite la nivelul solului.

Fiind aproape de strada comercială principală și de piețele importante din centrul orașului, Vittoria este cea mai aglomerată stație din întregul sistem. Terminalul Sant’Eufemia-Buffalora se află în zona centurii industriale și comercialăe a orașului. San Faustino este situat în zonele istorice ale orașului.

În prezent, sunt puse în funcțiune 18 trenuri de metrou fără pilot AnsaldoBreda. 14 dintre acestea sunt folosite în mod regulat; 4 sunt păstrate în rezervă. Aceste vehicule sunt similare cu cele utilizate în metroul din Copenhaga. Trenurile au fiecare 39 metri lungime, 2,65 metri lățime având 3 mașini. Fiecare tren are o capacitate de 314 cai putere. Cu aceste vehicule și cu progresul stabilit, în prezent, sistemul de metrou poate transporta maximum 8500 de călători pe oră în ambele direcții. Dacă este necesar, autoritatea are intenția de a crește numărul de vehicule până la 40 de ani.

Criteriile de selectare a materialelor

Alegerea stațiilor identice, atât din punct de vedere al formei cât și din punct de vedere arhitectural, au copul de a da o unificație și o transversală întregului proiect.

Materialele alese pentru construirea spațiilor (piatră naturală, porțelan, metal și sticlă), au fost selectate cu o atenție deosebită, fiind urmărite următoarele criterii și obiective atât din punct de vedere tehnic cât și tehnologic: durabilitate, rezistență, salubritate și durabilitate.

Toate zonele accesibile utilizatorilor, podele precum și unele suprafețe au fost construite din piatră naturală. Piatra în cauză, care are caracteristici excelente de durabilitate, este potrivită în mod special pentru mediul urban, unde se produc condiții constante de uzură și rupere. În acest context, piatra caracterizează toate parapetele exterioare, parțial cea a pereților verticali, ai scărilor rulante și a scărilor fixe. Rampele scărilor sunt de asemenea acoperite cu diorit, atât la picioare, cât și la înălțime.

Tarife și bilete

Întreaga zonă de operare este împărțită în două zone, iar tariful este stabilit în funcție de zonele călătorite. Regiunea Municipiului Brescia reprezintă zona 1. Municipalitățile din apropiere se află sub zona 2. Un bilet pentru zona 1 costă 1,40 EUR, iar pentru zona 1 + 2 valoarea de 1,90 EUR. În afară de acest bilet, pasagerii pot cumpăra, de asemenea, bilete de sezon și treceri. Biletele pot fi cumpărate de la punctele de vânzare fizice ale biletelor, precum și de la aplicația oficială Brescia Mobilità. Un bilet sau o singură trecere pot fi utilizate atât pentru metrou, cât și pentru autobuz în cadrul rețelei Brescia Mobilità.

Surse: